Vindplaats: Zelf fossielen zoeken op de Maasvlakte

De Maasvlakte is al een tijdje een van de meest bijzondere locaties in Nederland om fossielen te zoeken.

Met de uitbreiding van het Rotterdamse havengebied is er heel….. heel….. heel veel zand uit de Noordzee opgespoten. Met dat zand worden ook heel bijzondere dingen naar de kust getransporteerd. In deze blogpost zie je een paar van mijn vondsten.

Uit een diverse serie van geologische tijdvakken is met het zand allerlei steen- en fossielmateriaal binnen handbereik gekomen. Met elke eb en vloed spoelen er nieuwe vondsten aan.

Kaartje van de Maasvlakte met dank aan Google maps

Waar moet je zoeken op de Maasvlakte?

Als je vanaf de doorgaande weg gezien vooraan parkeert bij “Maasvlaktestrand” en de duinenrij overgaat zit je eigenlijk altijd wel goed. Of je dan op het strand links of rechts afslaat, maakt niet zoveel uit. Mijn eigen gevoel zegt mij dat er links wat meer te vinden valt, maar dat kan zomaar wisselen.

stand bij de Maasvlakte

Wat kun je vinden op de Maasvlakte?

Als je nog niet zo bekend met de vondsten van deze locatie, kun je je ogen een beetje “scherpen” aan de vondsten op de website oervondstchecker. Ook is een bezoekje aan het informatiecentrum Futureland aan te bevelen. Met enige regelmaat worden er ook excursies op het strand georganiseerd.

Op het strand van de Maasvlakte kun je de meest uiteenlopende vondsten doen. Deze kunnen 10.000 tot wel meer dan 100.000 jaar oud zijn. De vondsten stammen vooral uit periodes waarin de Noordzee “droog stond”.

Het pakijs dat over grote delen van de wereld lag, hield op het land zoveel water vast dat de zeespiegel tientallen meters lager lag. Je kon gewoon naar het Verenigd Koninkrijk wandelen. Mits je uiteraard een warme jas bij je had en je goed oppaste voor grottenleeuwen, neushoorns, mammoeten, hyena’s etc.

Ook kon je er verre neven en nichten tegenkomen die in dat biotoop zeker “streetwise” waren. De harpoentjes van die mens en soms ook botmateriaal  spoelen wel eens aan.

Naast botten van de reeds genoemde beesten vind je ook nog veel andere dingen. Resten van herten, wisenten, (zee)honden, knaagdieren. Van de wat warmere periodes zijn zelfs nijlpaarden bekend.

Schoonmaken van fossielen gevonden op de maasvlakte

Omdat het zand opgespoten is zijn de meeste grote botten stuk. De schoepen van de zandzuigers hebben daar voor gezorgd. Botscherfjes vind je dus bij de vleet. Toch zijn er verbazingwekkend veel dingen die heel worden gevonden.

In de blog heb ik een paar van mijn vondsten beschreven.

Wanneer moet je zoeken op de Maasvlakte?

Bij laag water maak je de meeste kans om iets te vinden.

Opkomend- en afgaand tij zijn interessante momenten om eens goed naar de schelpenbanken te kijken. De golven verplaatsen eerst de lichtere delen van de bank. Langs de randen blijven dan gedurende korte tijd de zwaardere delen liggen. Versteende resten zijn over het algemeen naar verhouding wat dichter/zwaarder dan hun omgeving en zullen dus vaker blijven liggen. Hier vind je regelmatig dingen als kootjes en tanden en kiezen. Ook is het een goede plek voor tanden van haaien en zeebaarzen. Persoonlijk vind ik dit het leukst. De grote dingen worden snel gespot, maar de meesten zoekers nemen niet de moeite echt goed naar naar de schelpenbanken te kijken. Bovendien zijn de kleinere botjes en kiezen vaak nog mooi heel of gaaf.

Schelpen op de maasvlakte

Eigenlijk is het zo dat met normale eb en vloed het zand weer in de zee verdwijnt. Het is vooral met stormen dat er met het zand vondsten op het strand terecht komen. Die zijn dan niet direct zichtbaar als de storm gaat liggen. Er ligt dan nog een pakket zand op dat pas in de dagen er na “terug zakt” in de zee. De zwaardere delen blijven achter op het strand. Het allerbeste moment om te zoeken op de Maasvlakte is dus een dag of wat na een flinke storm. Direct na een storm vind je vaak alleen zand op het strand.

Hoe herken je een fossiel?

Veel mensen vragen mij waar ik het aan zie dat iets een fossiel is. Een fossiel herkennen moet je oefenen. Vaak zoeken dus. Ik kan je wel enkele tips geven:

  • Kijk op de onderstaande Nuttige fossielsites. Dan weet je ongeveer wat je tegen kunt komen.
  • Fossielen op het strand zijn vaak donkerder dan de omgeving.
  • Fossielen waren ooit dieren of planten en hebben dus vaak afwijkende/bijzondere vormen dan zomaar een willekeurige steen.
  • Fossielen vallen ook vaak op door hun structuur. Lijntjes of nerven, gaatjes etc.
  • Fossielen zijn vaak harder. Ik doe wel eens een breek test. Echte fossielen breek je niet zo maar. Voel je meer weerstand dan je zou verwachten, dan is het waarschijnlijk een fossiel. Je hoeft niet door te gaan tot het breekt.
  • Fossielen zijn vaak zwaarder. Dit komt door de mineralen die het bot vervangen hebben. Dit bepaalt ook waar je ze vindt op het strand. Dus niet op de plek waar het drijfhout zich heeft verzameld. Let goed op waar de zee de zware dingen uit sorteert.
  • Fossielen klinken anders. Ze hebben vaak een hogere klank. Ik tik bij twijfel altijd even zachtjes (met nadruk zachtjes!!!!) tegen mijn hoektand.
  • Fossiele schelpen zijn vaak egaler van kleur en laten meestal geen licht door als je ze tegen het licht houdt.

Veel van deze tips maak je je eigen door veel te oefenen. De kunst zit in het veel kunnen vergelijken. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt. Wil je oefenen of iemand verrassen met een leuk cadeau dan heb ik in mijn winkel enkele voorbeeldpakketten met fossielen van de Maasvlakte.

Hoe bereid je je het beste voor?

Een lezer vroeg hoe hij zich met zijn kleinzoon het beste voor kon bereiden voor het zoeken op de Maasvlakte. Dit zijn de tips die ik hem heb gegeven:

  • Check van te voren de getijden en het weer.
  • Kleed je naar de weerverwachting, maar zorg dat je flexibel bent. Dwz dat je makkelijk naar kleding voor beter of slechter weer kunt over schakelen.
  • Zorg voor schoeisel dat tegen zout kan. Rubbere laarzen bv.
  • Zorg voor een goede rugtas en een aantal plastic zakken. Dan kun je als je zak met vondsten zwaar wordt die over doen in de rugtas.
  • De rugtas is natuurlijk ook voor extra kleding en proviand.
  • Neem (als je wat langer wilt blijven) eten en drinken mee. Goed voor het humeur van jonge kinderen.

Veel plezier!

Nuttige websites

Dit zijn mijn persoonlijke ervaringen. Ik hoop dat het je helpt bij het zoeken op de Maasvlakte. Heb je aanvullingen of verbeteringen laat mij dat dan weten.

Vond je dit een interessant artikel deel het dan met je vrienden.

Fossielen van de Maasvlakte in mijn winkel

Wil je oefenen of iemand verrassen met een leuk cadeau dan heb ik in mijn winkel enkele voorbeeldpakketten met fossielen van de Maasvlakte.