Zelf fossielen zoeken

Waar vind je fossielen?

Als je begint met fossielen zoeken, weet je vaak niet waar je kunt zoeken. Je wilt weten waar je een redelijke kans hebt om iets te vinden. Je wilt weten waar je welke soorten fossielen kunt vinden.

Op deze pagina vind je daarom een beschrijving van mijn favoriete vindplaatsen in Nederland, Frankrijk en Groot Brittannië.

Nederland

Als je weet waar je naar zoekt, kun je in Nederland ook hele mooie dingen vinden. Iedereen weet dat je op de Maasvlakte van alles kunt vinden van pleistocene zoogdieren, mammoet, hert, neushoorn. Soms vind je ook menselijke werktuigen uit de oertijd.

Ook de zandmoter in Kijkduin geeft botten en kiezen van pleistocene zoogdieren. Maar elke plaats waar zand wordt opgespoten kan, als dat zand op de juiste plaats in zee is gewonnen fossielen bevatten. Zo heb ik wel eens handwortelbeentjes van een mammoet gevonden op het recreatiestrand bij de Noord AA bij Zoetermeer.

Frankrijk

Mijn favoriete vindplaats in Frankrijk is Escalles vlak onder Calais. Je vind er door de verschillende lagen een grote variëteit aan maritieme levensvormen.

Groot Brittannië