Vondsten Maasvlakte, femur van vogel, phalange van Wisent, haaientand

De Maasvlakte ga ik om de paar weken wel heen. Even lekker uitwaaien en kijken wat er ligt. Afgelopen week had het flink gewaaid, een paar dagen later wil er dan wel eens wat meer liggen dan normaal.
In juni is het lekker vroeg licht dus ik was om vijf uur al uit de bed. “The early bird catches the worm”, zal ik maar zeggen.

De laatste paar keer was het recht voor de ingang met rode palen (en aan de rechterkant) goed toeven. Ook nu weer. Na een paar scherven ligt daar een enorme puntgave koot (2de phalange) van Wisent. Op sommige plekken zit er wat pyriet met aangekit zand. Das een oudje!

Dan volgt een hele mooie haaitand met wortel. Deze is van een Witte haai. Mijn dag is al weer goed! Laatst vond ik op de Zandvoort bij Kijkduin ook zomaar eentje. Het schijnt wel vaker voor te komen. Cadzand is dus niet het enige strand waar je die dingen kunt vinden.
Dan volgt er nog een hertekiesje. Drie lobbyen, bijna drie centimeter: denk een damhert. Voor deze vraagstukken kijk ik altijd even op www.natuurinfomatie.nl.

Vervolgens regen ik echt helemaal nat. Om het onweer te vermijden en weer warm te worden loop ik even stevig door. Helaas levert het strand verderop weinig meer op. Zelfs geen schelpenbanken. Ik ga terug, het weer verbetert nu gelukkig.
Als ik aan het twijfelen ben of ik links van de rode palen nog verder ga, spreek ik iemand die ook leuke dingen gevonden heeft. Deel van een dijbeen, paardekiezen en paar schedeldelen. Not bad!
Zij laat weten dat er links weinig te zien valt, ook geen schelpenbanken. Toch ga ik nog even door; kan ik nog even droog waaien. Na een flink eind komen er dan plotseling toch nog schelpenbanken in zicht. Als ik dan vervolgens een hoek rond struikel ik bijna over de botjes. Een compleet vogel dijbeen, een paardekootje, iets van een runderkootje, wat ivoor en vooral heel veel botscherven.
Daarna houd ik het voor gezien.

Thuis gekomen gaat alles in het zoetwater. De komende week zal ik regelmatig het water vervangen om het zout er uit te krijgen. Zout is namelijk slecht als het opdroogt, de kristalletjes slopen je bot. Bovendien trekt het zout later weer vocht aan wat bij eventueel aanwezig pyriet tot verval/oxidatie kan leiden. Ook funest.

Een gedachte over “Vondsten Maasvlakte, femur van vogel, phalange van Wisent, haaientand

  1. Hallo, ikzelf én mijn kleinzoon zijn “fossielenjagers”. Wij willen graag een keer naar de Maasvlakte om daar te zoeken. Hoe kan ik het beste te werk gaan?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    frans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.