Prepareren

Prepareren en schoonmaken van fossielen.

Prepareren is een kunst op zich. Je kunt materiaal kopen dat al uitgeprepareerd is. Maar als je zelf wilt zoeken of iets gekocht hebt dat nog bewerkt moet worden, loop je al gauw tegen de vraag aan: “Hoe maak ik dit schoon of hoe maak ik het mooier in plaats van stuk?”.

Goed schoonmaken is erg belangrijk. Fossielen die je op het strand gevonden hebt zitten vol zout. Als het opdroogt, slopen de kristalletjes je bot of het parelmoer van de schelp. Bovendien trekt het zout later weer vocht aan. Bij eventueel aanwezig pyriet leidt dit tot verval/oxidatie. Ook funest voor je fossiel.

Om schade te voorkomen gaat thuis alles in zoet water. Een week lang vervang ik regelmatig het water om het zout er uit te krijgen.

Schoonmaken van fossielen gevonden op de maasvlakte

 

Mijn ervaring met prepareren

Ammonieten en andere fossielen van het strand

Als ik fossielen heb gevonden (en ze ontzout en droog zijn) zal ik ook altijd kijken of er nog geprepareerd moet worden. Zijn er delen van het fossiel nog bedekt met gesteente of zijn er delen die uit elkaar dreigen te vallen. Ook kun je met prepareren de presentatiewaarde vergroten.

Hieronder zie je hoe ik een Acanthoceras rothomagense heb uitgeprepareerd.

Triceratops botten

Voor Museum Naturalis help ik mee met het prepareren van de fossiele botten van de triceratopsen die we in Amerika hebben opgegraven.

De meeste botten hebben we met de omliggende steen ingepakt in gips. In het publiekslab prepareren we ze uit. Sommige stukken hebben we al in het veld uitgeprepareerd. Ik was erg blij met deze wervel die ik ter plekke heb geprepareerd. Dat laatste doen we in principe niet. Het kost namelijk veel tijd en we zijn maar een enkele weken ter plekke. Die tijd wil je gebruiken door zoveel mogelijk mee te nemen. Deze lag een beetje in de weg waardoor we andere botten niet konden wegnemen. Fijnprepareren doen we het liefst in het lab in Naturalis.

Sander heeft wervel gevonden

Opalen slijpen

Ik vind het erg leuk om opalen te slijpen. In dit filmpje laat ik zien hoe je dat doet.

Samen met Hans Sanders heb ik een boek geschreven over het slijpen van Ethiopische opalen voor Stichting GEA. Je kunt het gratis downloaden op de website van Stichting GEA.

Zelf leren prepareren of slijpen

Heb je iets moois gevonden of gekocht dat eigenlijk uitgeprepareerd zou moeten worden? Weet je niet hoe dat moet of ben je er niet toe in staat omdat je de juiste apparatuur niet hebt?

Ik nodig je van harte uit voor een korte kennismaking met de basisbeginselen van het prepareren. Je kunt bij mij langskomen en voor € 20 per uur leg ik je de grote lijnen uit van het slijpen of uitprepareren. Je kunt daarbij je eigen materiaal meenemen. Maar je kunt ook materiaal van mij gebruiken. Let er op dat je niet met je mooiste stuk begint. Neem iets mee waar je op kunt oefenen.  Lijkt het je leuk om te leren prepareren? Stuur mij een mailtje

Jouw materiaal door mij laten prepareren of slijpen

Het kan je ontbreken aan tijd of gereedschap om je opaal te slijpen of dat fossiel uit te prepareren. Ook hier kan ik je misschien helpen. Ik help je namelijk graag bij het slijpen of uitprepareren. Voor het slijpen van opaal reken ik € 30 per uur. Prepareren is lastiger in te schatten en doe ik liever in overleg. Naast de kans op een tegenvallend resultaat (het fossiel was bijvoorbeeld niet geheel aanwezig) weet ik uit ervaring dat het soms vele uren kost een kwetsbaar fossiel uit een brok steen te halen. Een paar goede uitgangspunten en een vaste prijs zijn dan wellicht prettigere afspraken om te maken.

De ammoniet op de foto is een Dactylioceras die ik heb gevonden in Engeland en daarna uitgeprepareerd.

Contact

Je kunt me bereiken via: info@opalsonly.nl