“Paleontologists are little boys who never grew up.”

banner met triceratopsschedel

Op je 43ste kan het nog gebeuren! Maandag is het voor deze kantoorklerk zover. Ik vlieg naar Wyoming USA. Mijn droom en die van de zoveel kleine jongetjes (en ook van veel meisjes trouwens) gaat in vervulling: een dinosaurus opgraven… of eigenlijk… dinosaurussen. De details staan in het persbericht van Museum Naturalis.

Hoe is dat zover gekomen? Is het een uit de hand gelopen hobby? Was ik op het juiste moment op de juiste plek? Volmondig: ja! Als klein jochie was ik lopend eigenlijk alleen in gebogen houding aan te treffen (Stil zitten deed of kon ik niet). Altijd maar met planten, beestjes, stenen en fossielen in de weer.banner met triceratopsschedel

– Een antwoord op de vraag: “waarom wordt je dan in vredesnaam controller?!!” laat ik even voorbij gaan, want dat vraag ik mijzelf ook nog steeds af. Belangrijkste is dat ondanks dat eea nu blijkbaar toch op zijn pootjes terecht komt.-

Als volwassene ben ik nog steeds gefascineerd door de natuur. Als ik de kans krijg verzamel ik letterlijk alles. Van vlinders en andere insecten, schelpen, mineralen tot fossielen en nog eens fossielen. O ja, en ook nog euromunten. De gezonde bijsturing van mijn echtgenote zorgt er waarschijnlijk voor dat de hoarder in mij niet (net niet helemaal) tot wasdom komt.

De afgelopen jaren heb ik mijzelf geleerd de fossielen die ik naar huis sleep zelf te prepareren. Op vakantie en met korte uitjes laad ik mijn auto vol met fossielrijke stenen, die ik thuis in de avonduren uitbik. In het tuinthuisje wel te verstaan. Je wil niet weten hoeveel troep dat geeft.

Vanuit de passie van het fossielen prepareren heb ik mij op een Pinkstermaandag in 2014 opgedrongen bij medewerkers van Naturalis. Naturalis had toen het T-rex-botjes-puzzelen georganiseerd. Dwz: het bij elkaar zoeken van botfragmentjes van de Tyrannosaurus Rex. Als leuk event voor mijn kinderen was deelname aan dit puzzelen natuurlijk vooral voor mij bedoeld.

Met opdringen bedoel ik uiteraard dat ik op gepaste wijzeSander werkt aan de triceratopsschedel in naturalis heb laten zien wat ik zo al met mijn fossielen doe en dat het mij zo leuk leek om Naturalis een handje te kunnen helpen. En zo kwam het dat Neerlandsch bekendste paleontoloog Anne Schulp mij na een leuk gesprek vroeg om te helpen bij het schoonmaken van een triceratops schedel.

Begin november kon het team aan de slag op de vijfde verdieping in de Onderzoek in Uitvoeringszaal onder toeziend oog van het bezoekend publiek.

 

Kort nadat de financiering van de Tyrannasaurus Rex rond is, hoor ik dat er tijdens de zoektocht in 2013 naar de Trex ook nog andere vondsten zijn gedaan.

In tegenstelling tot de Trex zullen deze triceratops skeletten in Nederland geprepareerd worden. Waarschijnlijk omdat alle aandacht in eerste instantie naar de Trex is uitgegaan, zijn deze skeletten nog niet eerder uitgegraven. Of wij daar vanuit het prepareerteam een handje bij zouden willen helpen?

 

Nou, ik had geen flauw idee hoe ik alles moest gaan regelen, maar mijn naam mocht genoteerd worden. Wauw!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.