Nog 4 nachtjes slapen

Over krap een week mag ik weer. Het laatste loodje van de dinosaurus opgraving in Wyoming. En wat voor laatste loodje! Met drie bij twee-en-halve meter groot en een meter dik, waarschijnlijk slechts 3.000 kilo.

Vol met botten van een triceratops. In dit blok zitten vooral hele mooie delen van de kraag.

We zijn drie weken weg maar al met al hebben we met zijn vijven slechts twee weken om die klus te klaren: tunnels graven, gipsen en een houten frame aan brengen.

Verontrustend is nog wel dat er momenteel nog een aardig pak sneeuw ligt in Wyoming. Wat de kou betreft kan het snel verkeren, maar als de grond nog nat is, is de kans op een modderpoel in plaats van een opgraving best groot.

De eerste signalen van de landeigenaar afgelopen weekend waren niet zo positief.

Als het dan toch is gelukt het gevaarte uit het veld te krijgen, moeten we afscheid nemen van onze site waar we sinds 2015 het ene na het andere dinobot uit de grond hebben gehaald. Wat dan?

As we speak worden in Portugal de laatste werkzaamheden uitgevoerd om onze eerste Triceratops in de nieuwe tentoonstelling van Naturalis te krijgen. Haast is geboden want eind augustus gaat museum Naturalis open. Zet maar in je agenda! Naast onze Triceratops zal T-rex Trix daar ook weer zijn.

Maar dat is niet het enige wat er deze zomer gaat gebeuren op dino gebied. Als we de oude site hebben opgedoekt, rijden nog eens zes uur naar het westen richting Yellowstone Park. Want daar liggen ook dino’s! Deze botten zijn nog eens 90 miljoen jaar ouder dan op onze huidige site (67 miljoen jaar geleden). In totaal dus 150 miljoen jaar….een absurd idee, dat ieder tijdsbesef te boven gaat.

Op die nieuwe site gaat Naturalis een uniek samenwerkingsverband aan met drie andere musea. Waaronder het Natuurhistorisch museum uit London. In dit artikel kun je daar meer overlezen.

Ik moet mij eerst maar eens focussen op de oude opgraving. Uitdaging genoeg. Via mijn website en twitter ga ik weer bloggen. Zo kun je volgen of we vast zitten in de modder of dat we de klus klaren.

Een gedachte over “Nog 4 nachtjes slapen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.