Hoe ziet een dag van een paleontoloog in het veld er uit? Je wordt wakker en direct word je geconfronteerd met de realiteit dat gisteren de eerst dag was waarop je behoorlijk fysiek aan de bak bent geweest. Alles is stijf en wat niet pijnlijk is, jeukt van de muggenbeten.
Dan is het tijd voor een eerste sprint. Je mag het legertje muggen slechten dat enthousiast wacht bij de uitgang van je tent. Niet normaal hoeveel het er dit keer zijn! Voor je bloed op is probeer je de DEET – spuitbus te bereiken.
Als je dat is gelukt en je het ontbijt achter rug hebt, buig je je over de schade die de muizen hebben aan gericht hebben. De zeecontainer heeft gedurende de winter huisvesting verleend aan tientallen van die krengen. Overal nestjes en vooral heel, heel veel muizenpoep… Ook hier is veel aangevreten: slaapzakken, matjes, handdoeken en zelfs plastic flessen. Na één nacht blijkt de helft van onze chips voorraad weg! Algemene paniek kan nog net worden voorkomen.
Gelukkig gaat het met de klus voor de wind. Op de eerste dag kunnen we al onder het blok tunnelen. Het gips heeft de winter goed overleefd. Op de tweede dag ligt het houten frame er al op. (Inderdaad, het plan is gewijzigd. Eerst ging het frame er onder) Met veel extra spanbanden kan het waarschijnlijk wel.
Flippen van het blok heeft grote voordelen. Als het blok omgedraaid wordt, kunnen we het a) lichter maken voor vervoer en b) de botten makkelijker uit prepareren. Er is veel mee te winnen dus. Nu maar hopen dat het omdraaien goed gaat.
Aan het eind van de dag ligt er een flinke steak voor je klaar. Met je laatste krachten gaat die naar binnen. Dan nog een laatste challenge: met zo min mogelijk muggenbulten van het buitentoilet komen. Dan heerlijk slapen. We hebben het verdiend vandaag.
Een gedachte over “Muizen, muggen en meters maken”
Mooi verhaal weer Sander!
Bedankt en succes
Groet Jan Soeteman