Klaar!

We hebben het voor elkaar: het grote blok is af! Afgelopen zaterdag hebben we het derde, laatste en grootste deel van het oorspronkelijke blok afgerond.

De afgelopen tien dagen is er door het team bijna onafgebroken geschroefd en gegipst.
Om het blok stevig te maken, is veel hout en zijn diverse spanbanden aangebracht.

Zaterdag was dus de grote dag. De dag dat Donley (de landeigenaar) langs kwam met de grote “backhoe” (de klassieke trekker van Dinky toy met aan beide kanten graafgereedschap) om het blok te draaien.
Een blok omdraaien is altijd spannend. Zeker als het zo groot is. Het meet 310x170x130. Met zoiets kan van alles mis gaan. Het gips kan scheuren, er kunnen botten uitvallen, het frame kan breken. Met zulk een omvang van een blok en grote machines zijn persoonlijke ongelukken ook niet uitgesloten. Heel voorzichtig zijn dus.

Bij het draaien zijn een paar dingen heel belangrijk. Het moet heel rustig en gecontroleerd gebeuren. Als het te snel gaat kan het houten frame bij een harde landing de botten kapot drukken.  Als je met kettingen of touwen trekt aan het blok, kunnen die zich in het gips vreten of het houten frame breken.  Daarom hebben we liever dat het langzaam gaat.

Een flinke berg losse grond naast het blok verzacht de landing. Aan onze voorbereiding kan het niet liggen. De eerdere blokken hebben ons veel geleerd.
Na een paar spannende uren en voorzichtig trekken en duwen kunnen we opgelucht adem halen. Het blok is zonder enige schade om gedraaid. We mogen trots zijn op ons zelf!

Het verplaatsen van het blok moet echter nog even op zich laten wachten. De backhoe van Donley kan het blok niet optillen. Dat betekent dat het blok in elk geval meer weegt dan 5.000 pounds of circa 2.270 kilo.
Donley zal later in de week zijn buurman vragen het blok naar de ranch te brengen. Daar zullen wij dan niet meer bij zijn.
Voor ons rest dat we het kamp opdoeken en vertrekken naar de nieuwe site in Cowley.
De triceratops opgraving die begon in 2015 is nu definitief afgerond.

Een gedachte over “Klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.