Het grote blok wordt kleiner

Elke keer als we een plan hadden, bleek bij nader inzien dat de botten zodanig op elkaar lagen of door ijzersteen aan elkaar vast gekoekt dat het toch niet mogelijk was om op die manier het grote blok op te splitsen.
Nadat zo plannen A tm G door voortschrijdend inzicht waren gesneuveld, is plan H aan de beurt.
Nadat we aan de ene kant van het blok een hoorn konden verwijderen bleek dat het aanwezige zandsteen zich in een laag bevond. Daar kun je dus ook onderdoor! Dat hadden we ons nog niet gerealiseerd. Letterlijk een doorbraak. Nu kunnen we namelijk via natuurlijke breuken het achterste deel over de gehele breedte af nemen.  Zonder dat we zelf een bot hoeven te breken!

Dat is nog steeds een brok van ruim twee bij één meter, maar die kunnen we zeker vervoeren.

Om die splitsing van de tegenovergestelde kant te creëren, moet er nog wel iets gebeuren. Aan deze moeten een ulna, een premaxilla en een pakket ribben verwijderd worden. Om de enorme ulna van het blok te halen, moest deze worden geprepareerd.  Normaal gipsen we een bot in om het heel te verwijderen,  maar dat was hier niet mogelijk. Geen ruimte voor. Prepareren in het veld dus. Wat betekent dat je ter plekke het bot zo stevig mogelijk maakt dat je het er los uit kunt pakken. Slim en creatief te werk gaan met lijm, tape en hout. Bovendien moet je rekening houden met één kant van het bot waar je niet bij kunt: de onderkant. Die moet je heel zien te houden zonder dat je hem vast lijmt aan de ondergrond.

 
Deze manier van werken is niet zonder risico’s. Hoe goed je het ook doet, de onderkant kan er nog steeds uit vallen en het bot kan nog steeds breken.
Slim werken betekent dan dat je gebruikt maakt van de enorme capillaire werking van de dunste CA lijm  (eigelijk gewoon dunne seconde lijm: cyaonoacrylaat), waardoor je om een neerwaarts hoekje kunt lijmen. De Paraloid lijm op aceton basis kruipt tussen het bot en het sediment en lijkt de juiste breuk te helpen. Bovendien blijft ze lang flexibel,  iets wat een beetje schuiven of buigen mogelijk maakt. Zonder dat je direct stukjes bot verliest.

Creatief betekent dat je gebruikt maakt van wat je verder nog aan materiaal nodig denkt te hebben. Van twee latjes en wat tape kun je een draagconstructie verzinnen waaraan het bot zijn stevigheid ontleent. Voor het tilgemak maak je van tape ook een paar handvatten. Hoef je met je vingers niet onder het bot en trek je het bot ook niet uit elkaar.
De ulna kwam er fantastisch mooi uit.  Alleen van de kop bleven er een paar stukjes achter die ik later alsnog kon bevestigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.