Het grote blok, de uitdaging van 2017

Het grote blok vol triceratopsbotten

De uitdaging voor de opgraving van vijf weken is tweeledig.  We willen de twee grote blokken beneden (A site) gereed maken voor transport en we willen onderzoeken of het bonebed nog verder loopt. Van boven (de B site) moeten de grenzen van het bottenveld verkend worden.
Mijn persoonlijke uitdagingen ligt in eerste instantie bij de A site en bij het runnen van het kamp.

panorama van de dig
De twee grote blokken moeten uiteindelijk worden verscheept. We weten alleen nog niet precies hoe we daar in gaan slagen.
Het grootste blok meet drie bij vijf meter en heeft een hoogte van max 70 centimeter. Reken maar uit hoeveel dat ongeveer weegt.
Bedenk vervolgens dat de grond een zeer wisselende hardheid heeft en verzadigd is met triceratops botten waarvan de bewaring gemiddeld uitmuntend is. Bovendien vormen ze het slotonderdeel van het grootste bonebed van triceratops dat ooit gevonden is.

Even voor het idee: het vorige record stond op drie individuen en circa 130 botten. Op de A site is er sprake waarschijnlijk vijf individuen en – de teller loopt nog – circa 800 botten/bot-elementen. Geen wonder dat men hier al vier seizoenen heeft opgegraven.
Het mag misschien niet zo sexy zijn als een T-rex, maar het wetenschappelijke belang is even groot, zo niet groter.
Heel veel reden dus om zorgvuldig te werk te gaan.
Oeps, en dan vergeet ik bijna nog de vondstregistratie en het geologische onderzoek. Dat mag bij beide sites niet ontbreken. Daarvoor is het geologisch team. Dit team van drie man (1 geoloog en twee archeologen) registreren in 3D bijna alles wat er van onze botten en de aardlagen waar ze in liggen te registreren valt. Hier gaan we ontzettend veel van leren.
In mijn volgende blog meer over het grootste blok van A site.
Het grote blok vol triceratopsbotten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.