Het grote blok deel 2

Kijk eerst maar eens goed naar de foto. Het grote blok bestaat uit twee makkelijk te onderscheiden delen. Het deel onder het gips en het deel dat bloot is gelegd. Wat zie je in dat laatste deel allemaal?


Een beknopte opsomming wat er aan botten zichtbaar is:
De twee grote platen vooraan zijn middelste delen van de kraag (pariatalen) van twee verschillende beesten.
Daar tussen (van achter naar voren) liggen een rib en een scheenbeen. Dan volgen nog drie botten die op elkaar liggen waarvan er in ieder geval een jukbeen is. Nb voor het scheenbeen zie je nog een opstaande rand van een derde pariataal. Deze is verdrukt door het scheenbeen.
Helemaal links boven ligt een deel van het bekken (ilium). Daar boven ligt wederom een kraagdeel. (Zie ook de foto van de kraag. Met dank aan de Universiteit van Californie.)

Van dit deel van de kraag (A en C ook wel squamosal genoemd) zijn er altijd twee en ze flankeren de pariatalen (B).
Het bijzondere van deze linker squamosal is dat ie zeer waarschijnlijk nog vast zit aan de schedel daar achter onder het gips.
Ongeveer in het midden een kuil. Hierin zit een rib, een verkalkte pees en een opperarm. O ja, en ook vonden we hier kort geleden een hoorn. De derde in het blok. De andere twee zitten nog onder het gips. Zeer waarschijnlijk dus twee schedels…..

En dan ben ik er nog niet. In het open deel is nog meer aanwezig. Ook achter het rechter pariataal zit wederom een kraagdeel. Waarschijnlijk ook een pariataal.

Hier nog weer achter ligt een deel van de schedel. Grofweg zit de premaxilla net achter de neus.
En tot slot.. bij het verwijderen van een klein blok dat grensde aan de premaxilla vond ik nog het uiteinde van een dijbeen. Deze duikt onder het laatst genoemde pariataal.

Deze overdaad aan botten vormt een ware mikado uitdaging waarbij de stokjes niet alleen op elkaar liggen, maar ook aan elkaar vast zitten.
Toch moeten we zien dat we deze puzzel oplossen. Het is niet eenvoudig. We willen alles graag heel houden en de wetenschappelijke informatie van de context behouden.

Een uitdaging, maar toch ook wel een zorg. Wordt -zeker- vervolgt.

Het grote blok vol triceratopsbotten

3 gedachten over “Het grote blok deel 2

  1. Jeetje San, wat een klus! Wat bijzonder ook deze keer weer. En er ligt nog voor weet ik hoe lang werk op jullie te wachten, neem ik aan. Er moeten dan nog veel meer botten te vinden zijn als er al sprake is van 2 triceratopsen Dit is zo maar niet klaar. Wat gebeurt er met deze vondsten? Komt daar ook van naar Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.